Komentuje Oniszczuk: Dziwne lecz prawdziwe

| 20 sie 2015  11:18 | Brak komentarzy

W miarę, jak poprawia się i stabilizuje sytuacja w Grecji – następuje również jej wzrost współpracy gospodarczej z zagranicą, w tym z Polską. Potwierdzają to najświeższe dane za I półrocze br. A są to wyniki rekordowe w historii wymiany handlowej między Polską i Grecją.

Chodzi o poziom obrotów i ich dynamikę, a już z całą pewnością o polski eksport na rynek grecki. Tylko w minionym półroczu wartość obrotów handlowych sięgnęła już 699 mln euro.

A to oznacza ich wzrost do ubiegłorocznego poziomu aż o 44,4%. W tym samym okresie – polski eksport zwiększył się z 309,21 mln euro do 425,32 mln euro czyli o 37,6%, natomiast import – z 174,70 mln euro do 273,40 mln euro czyli o 56,5%. Jest kilka czynników wpływających na ten stan rzeczy. Wymienię tylko trzy z nich.

Pierwszy, to oczywiście popyt po stronie greckiej. A ten, poza normalnym popytem krajowym, generuje turystyka. Wystarczy powiedzieć, że w roku 2014 Grecję odwiedziło 23 mln turystów, a w roku bieżącym ich liczba ma zwiększyć się do 25 mln. Do tego trzeba dodać, że Grecja posiada 40 tys. obiektów zakwaterowania, 6,5 tys. firm importerów i dystrybutorów, 4 tys. oddziałów w posiadaniu 30 sieci supermarketów, 4,5 tys. pojedynczych supermarketów, 30 tys. minimarketów, 65 tys. firm cateringowych, 25 tys. lokali gastronomicznych Snack Cafe. To olbrzymi potencjał popytowo – konsumpcyjny. Nic też dziwnego , że grecki import sektora rolno – spożywczego szacowany jest na 5,5 mld euro. Polska zajmuje tu też znaczące miejsce, w tym eksportując m. in. pokaźne ilości wołowiny, mebli z drewna i pieców grzewczych.

Drugi czynnik – to atuty i walory polskiego eksportu. Są one dobrze znane na całym świecie, a więc i Grekom. To wysoka jakość i konkurencyjne ceny. Stąd nieustające zainteresowanie i rosnące zapotrzebowanie na polskie produkty.
Z analizy zapytań firm greckich o charakterze branżowo – asortymentowym –
do perspektywicznych branż i towarów dla polskiego eksportu zaliczyć należy:

  • żywność, produkty rolno – spożywcze, mięso, głównie wołowe, cielęcinę i przetwory z mięsa oraz bydło wołowe, przetwory spożywcze, zawierające kakao, grzyby, głownie pieczarki,, cukier i wyroby cukiernicze, mleko i przetwory mleczne, głównie mleko w proszku oraz przetwory zbożowe, a także tytoń i wyroby tytoniowe,
  • wyroby chemiczne, w tym kosmetyki, farmaceutyki, odczynniki i komponenty chemiczne oraz
  • wyroby przemysłowe, części i akcesoria, maszyny i urządzenia, urządzenia do cyfrowego przetwarzania danych, pralki, chłodziarki, opony pneumatyczne, pojazdy mechaniczne, meble z drewna i piece grzewcze.

A na tym tle – trzecim, bardzo ważnym czynnikiem jest rola promocji w wykonaniu naszych ekonomicznych służb dyplomatycznych. Na tak konkurencyjnym rynku, jakim jest rynek grecki, nie wystarczy ograniczać się do przysłowiowej zasady, że „dobry towar sam się chwali”. Potrzebna jest rzeczowa i aktywna promocja! A w tej materii – na uznanie zasługuje działalność Wydziału Promocji, Handlu i Inwestycji w Atenach.

Warszawa, 19 sierpnia 2015 r.

Mikołaj ONISZCZUK

Komentarze

Pozostaw komentarz:





  • RADA ETYKI MEDIÓW

  • Międzynarodowa Legitymacja Dziennikarska

    legitymacja Członkowie naszego stowarzyszenia mogą uzyskać legitymacje dziennikarskie (International Press Card) Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy FIJ (IFJ), z siedzibą w Brukseli.
  • A TO CIEKAWE…

    Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych pozwał SDP OMZRiK zarzuca Jolancie Hajdasz powtarzanie kłamstw Agnieszki Siewiereniuk-Maciorowskiej. Ośrodek pozwał Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich za tekst, w którym Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP wstawia się za pozwaną przez Ośrodek Agnieszką Siewiereniuk-Maciorowską
    Świat Młodych Świat Młodych 73 lata temu W poniedziałek, 7 lutego 1949 roku ukazał sie pierwszy numer Świata Młodych. Gazeta była czasopismem dla młodzieży wydawanym w latach 1949 – 1993 w Warszawie, utworzonym z połączenia tygodnika Świat Przygód i dwutygodnika Na Tropie.

    Więcej...



  • POLECAMY

    Dziennikarz Olsztyński 2/2022    
    Wojciech Chądzyński: Wrocław, jakiego nie znacie Teksty drukowane tutaj ukazywały się najpierw w latach 80. ub. wieku we wrocławskim „Słowie Polskim”, nim zostały opublikowane po raz pierwszy w formie książkowej w 2005 roku.

    Więcej ...


    Magnat prasowy, który umarł w nędzy 17 grudnia 1910 roku ukazał się w Krakowie pierwszy numer Ilustrowanego Kuryera Codziennego – najważniejszego dziennika w historii polskiej prasy. Jego twórca – pochodzący z Mielca – Marian Dąbrowski w okresie międzywojennym stał się najpotężniejszym przedsiębiorcą branży medialnej w Europie środkowej.

    Więcej ...


    Olsztyńscy dziennikarze jako pisarze Niezwykle płodni literacko okazują się członkowie Olsztyńskiego Oddziału Stowarzyszenia. W mijającym roku ukazało się sześć nowych książek autorów z tego grona. Czym mogą się pochwalić?

    Więcej ...



    Wyścig do metali rzadkich Niedawno zainstalowany w Warszawie francuski wydawca Eric Meyer (wydawnictwo o dźwięcznej nazwie Kogut) wydał na przywitanie dwie ciekawe pozycje, z których pierwszą chcemy przedstawić dzisiaj. To Wojna o metale rzadkie francuskiego publicysty Guillaume Pitrona, jak głosi podtytuł Ukryte oblicze transformacji energetycznej i cyfrowej.

    Więcej...

     

  • ***

    witryna4
    To miejsce przeznaczamy na wspomnienia dziennikarzy. W ten sposób staramy się ocalić od zapomnienia to, co minęło...

    Przejdź do Witryny Dziennikarskich Wspomnień

    ***

  • PARTNERZY

    infor_logo


  • ***

  • FACEBOOK

  • ARCHIWUM