Zachowaj równowagę…

| 16 Sty 2017  15:04 | Brak komentarzy

…żywieniową, czyli kupuj produkty, w których jest mniej cukru, soli i tłuszczu. To podstawowy apel, który do konsumentów kieruje Instytut Żywności i Żywienia.

Kampania edukacyjna ogłoszona przez IŻiŻ pod hasłem „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!” ma przekonać Polaków do porównywania etykiet i dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów. Jednak świadomość konsumentów dotycząca wartości odżywczej kupowanych produktów nadal jest niska. Na etykietach umieszczane są wszystkie potrzebne informacje na ten temat, ale co trzeci Polaka sprawdza przede wszystkim datę ważności. A informacje, które są umieszczone na etykiecie pozwalają na wybór zdrowszej żywności. Czyli nadal zwracamy zbyt mało uwagi na wartość odżywczą tego, co kupujemy i jemy. W kampanii zwraca się uwagę na zawartość w produktach trzech składników: cukru, soli i tłuszczu, które spożywane w nadmiarze, mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. A gdybyśmy uważnie czytali etykiety, to łatwo byśmy mogli dostrzec, że te same produkty (np. żółte sery czy wędliny), ale innych producentów, mogą mieć różną wartość odżywczą.


O zmianę złych nawyków apelował podczas inauguracji kampanii prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia: „Niestety, w większości przypadków, konsumenci robiąc zakupy spożywcze, czynią to schematycznie i często w pośpiechu. Stojąc przed półką sklepową z całą paletą często tego samego rodzaju produktów, ale w różnych opakowaniach, wybierają zwykle te same co zawsze produkty, bo tak im prościej, wygodniej i – w ich przekonaniu – bezpieczniej. Sięgają po produkty już sprawdzone, do których nie mają wątpliwości. Ale kupując produkty rutynowo, nie zwracają uwagi na informacje na etykiecie. A przecież to właśnie one powinny pomagać nam w podejmowaniu właściwych decyzji dotyczących tego, co powinniśmy kupić, a później zjeść”.

Słuchajmy rad ekspertów. Świadomi konsumenci powinni patrzeć na nazwę, wagę, wykaz składników, warunki przechowywania, termin ważności i informacje o wartościach odżywczych.

Zachęcam do lektury załącznika „Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności”.
Obecna kampania jest wpisana w projekt realizowany w latach 2011 – 2017: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Czyli … „zachowaj równowagę”.

E-book_Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Barbara Janiszewska

Komentarze

Pozostaw komentarz:





  • ZAPROSZENIA

    Prof. Paweł Bromski, rektor Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, zaprasza na konferencję "POSTPRAWDA, POSTPOLITYKA, POSTSZTUKA. CZY JESZCZE POTRZEBUJEMY FILOZOFII?". Konferencja odbędzie się 2 czerwca 2017 w siedzibie WSSMiA przy Al.Jerozolimskich 81, XIV piętro. Otwarcie konferencji o godzinie 10.00.
  • POWIEDZIANO, NAPISANO

    Profesor Jerzy Bralczyk w rozmowie z Piotrem Najsztubem: Język musi dorastać do zmieniającej się rzeczywistość. Musimy ciągle wmontowywać w język zapożyczenia, by opisać nowe rzeczy i zjawiska. Są też , cenione przeze mnie, młodzieżowe próby dostosowania starych słów, przez metafory , do współczesności. Źródło: Angora.
    ***
    Profesor Zdzisław Sadowski: …Obecny rząd wszedł znacznie mocniej niż w poprzednim okresie władzy PiS na drogę narzucania społeczeństwu rozwiązań bez próby porozumienia , czyli metodą „ na rympał”. Źródło: Przegląd
  • Dla niepełnosprawnych

    Projekt aktywizacyjny: „Bliżej rynku pracy”
    Fundacja Edukacji Nowoczesnej zaprasza dorosłe, nieaktywne zawodowo osoby z orzeczonym stopniem niepełnosprawności zamieszkałe na terenie województwa Mazowieckiego do udziału w bezpłatnym projekcie „Bliżej rynku pracy” – współfinansowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
    Więcej...
  • KONKURS URZĘDU PATENTOWEGO

    Urząd Patentowy RP zaprasza autorów publikujących w prasie, radiu, telewizji i mediach elektronicznych do udziału w IV edycji konkursu na informację medialną o tematyce związanej z ochroną własności intelektualnej, w tym własności przemysłowej. Więcej
  • KURS DZIENNIKARSKIEGO REPORTAŻU FILMOWEGO

    kamera Dla wszystkich chcących poznać reguły realizacji reportażu telewizyjnego , tajniki pracy z kamerą cyfrową, efektownego łączenia obrazu z dźwiękiem, opanować podstawy techniki montażu elektronicznego Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy RP organizuje kurs dziennikarskiego reportażu filmowego.
    WIĘCEJ...
    ***
  • witryna4
    To miejsce przeznaczamy na wspomnienia dziennikarzy. W ten sposób staramy się ocalić od zapomnienia to, co minęło...

    Przejdź do Witryny Dziennikarskich Wspomnień

    ***

  • PARTNERZY

    infor_logo


  • FACEBOOK

  • Międzynarodowa Legitymacja Dziennikarska

    legitymacja Członkowie naszego stowarzyszenia mogą uzyskać legitymacje dziennikarskie (International Press Card) Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy FIJ (IFJ), z siedzibą w Brukseli.

    Więcej informacji

  • Menu

  • Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy


    Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej jest organizacją członkowską Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy.
  • Archiwa

  • Tagi