Zachowaj równowagę…

| 16 Sty 2017  15:04 | Brak komentarzy

…żywieniową, czyli kupuj produkty, w których jest mniej cukru, soli i tłuszczu. To podstawowy apel, który do konsumentów kieruje Instytut Żywności i Żywienia.

Kampania edukacyjna ogłoszona przez IŻiŻ pod hasłem „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!” ma przekonać Polaków do porównywania etykiet i dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów. Jednak świadomość konsumentów dotycząca wartości odżywczej kupowanych produktów nadal jest niska. Na etykietach umieszczane są wszystkie potrzebne informacje na ten temat, ale co trzeci Polaka sprawdza przede wszystkim datę ważności. A informacje, które są umieszczone na etykiecie pozwalają na wybór zdrowszej żywności. Czyli nadal zwracamy zbyt mało uwagi na wartość odżywczą tego, co kupujemy i jemy. W kampanii zwraca się uwagę na zawartość w produktach trzech składników: cukru, soli i tłuszczu, które spożywane w nadmiarze, mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. A gdybyśmy uważnie czytali etykiety, to łatwo byśmy mogli dostrzec, że te same produkty (np. żółte sery czy wędliny), ale innych producentów, mogą mieć różną wartość odżywczą.


O zmianę złych nawyków apelował podczas inauguracji kampanii prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia: „Niestety, w większości przypadków, konsumenci robiąc zakupy spożywcze, czynią to schematycznie i często w pośpiechu. Stojąc przed półką sklepową z całą paletą często tego samego rodzaju produktów, ale w różnych opakowaniach, wybierają zwykle te same co zawsze produkty, bo tak im prościej, wygodniej i – w ich przekonaniu – bezpieczniej. Sięgają po produkty już sprawdzone, do których nie mają wątpliwości. Ale kupując produkty rutynowo, nie zwracają uwagi na informacje na etykiecie. A przecież to właśnie one powinny pomagać nam w podejmowaniu właściwych decyzji dotyczących tego, co powinniśmy kupić, a później zjeść”.

Słuchajmy rad ekspertów. Świadomi konsumenci powinni patrzeć na nazwę, wagę, wykaz składników, warunki przechowywania, termin ważności i informacje o wartościach odżywczych.

Zachęcam do lektury załącznika „Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności”.
Obecna kampania jest wpisana w projekt realizowany w latach 2011 – 2017: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Czyli … „zachowaj równowagę”.

E-book_Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Barbara Janiszewska

Komentarze

Pozostaw komentarz:





  • Redaktorowi STEFANOWI TRUSZCZYŃSKIEMU wyrazy głębokiego współczucia po śmierci córki DOROTY składają Zarząd Główny i Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej
  • POLECAMY

  • SZLIF

    ”Szlif”: Czas podsumowań i nie tylko
    Koniec grudnia jest z pewnością jednym z najbardziej ekscytujących i sentymentalnych momentów w ciągu całego roku. Nie dość, że przypada on na okres świąt Bożego Narodzenia, to jeszcze z niecierpliwością czekamy na końcowe odliczanie, które z każdą sekundą zbliża nas do pierwszego dnia stycznia i różnych noworocznych postanowień. Czytaj więcej...
  • ***

    witryna4
    To miejsce przeznaczamy na wspomnienia dziennikarzy. W ten sposób staramy się ocalić od zapomnienia to, co minęło...

    Przejdź do Witryny Dziennikarskich Wspomnień

    ***

  • PARTNERZY

    infor_logo


  • FACEBOOK

  • Międzynarodowa Legitymacja Dziennikarska

    legitymacja Członkowie naszego stowarzyszenia mogą uzyskać legitymacje dziennikarskie (International Press Card) Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy FIJ (IFJ), z siedzibą w Brukseli.
  • Menu

  • Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy


    Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej jest organizacją członkowską Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy.
  • Tagi

  • ARCHIWUM